Ekologiczna uprawa OrkiszuEkologiczna uprawa ostropestuPrzepisy z mąki orkiszowej

Orkisz


W tej kategorii:


Pszenica Orkisz odmiana Schwabenkorn

Roślina ozima odporna na grzyby i inne szkodniki jako jedyna pszenica nie wymaga żadnych oprysków

Plon w uprawie ekologicznej jest zróżnicowany od 1,5 do 3,5 tony z ha.

Zbioru dokonujemy tradycyjnie kombajnem z ta różnicą ze ziarno pozostaje w łusce gdyż młocarnia kombajnu nie jest w stanie rozbić szczelnej łuski  która otula każde ziarnko.

Ziarno jest przechowywane w łusce i w miarę zapotrzebowania odłuszczamy je systematycznie.

Co ciekawe do siewu używamy ziarna w łusce która stanowi naturalną otulinę chroniącą ziarniaka przed zarażeniem grzybami.

Ziarna orkiszu w łusce:
ziarna-w-lusce.jpg

Kłosy orkiszu w czerwcu

klosy-orkiszu.jpg

Orkisz znany był już w starożytnym Egipcie, Azji i Europie, w czasach rzymskich sycił głód gladiatorów
i zawodników igrzysk. W XII wieku Hildegarda z Bingen, przeorka klasztoru benedyktynów pisała, że „orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco, natłuszczająco, jest wartościowszy
i łagodniejszy niż inne ziarna (...)
Prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”.

Mistyczka w swoich zapiskach wymieniła  aż 17 zalet orkiszu, który jest w stu procentach przyswajalny przez ludzki organizm.  To najważniejszy produkt odżywczy i zarazem leczniczy, zawiera najwięcej energii życia.

W każdej postaci, jako chleb czy potrawa gotowana, sprzyja dobremu trawieniu oraz utrzymuje w zdrowiu żołądek i jelita. Orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników: wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, elektrolitów, witamin A, E, D, B1, B2, B6.

Orkisz obecnie uprawiany jest głównie w gospodarstwach ekologicznych w stosunkowo niewielkiej ilości, przede wszystkim w Niemczech, Włoszech i Francji, Czechach i Słowacji. Trudno dziś uwierzyć, że jeszcze w XIX wieku był on bardziej popularny niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach. Aktualnie wielkość upraw tego "zapomnianego zboża" sukcesywnie rośnie, przyczyniając się do popularyzacji jego zdrowotnego działania. Zmniejszenie popularności ziarna orkiszu wyszło mu na dobre, nie zdążył on bowiem przejść popularnego w dzisiejszych czasach ulepszania. Dzięki temu jest on bardziej ceniony  od ziarna pszenicy zwyczajnej. Badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że orkisz  ma o około 30-47 % więcej białka i jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego.

W jego ziarnach występuje w większej ilości łatwiej przyswajalny gluten, a także zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, witamin A, E i D, a aktywność witaminy E jest o 1/3 większa
niż w pszenicy zwyczajnej.

Orkisz przynosi ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego, alergiach, zwiększa odporność organizmu, usuwa toksyny. Trzydziestoletnie badania prowadzone w Niemczech przez dr Gottfrieda Hertzkę i naturoterapeutę Wigharda Strehlowa wykazały, że spożywanie orkiszu regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.

W przytoczonych badaniach pozytywne wyniki otrzymano u 80 % badanych. Naukowcy wykryli w ziarnie tej rośliny wysoką zawartość rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Działa ona przeciwnowotworowo, antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i układ nerwowy, odpowiednio buduje system immunologiczny, chroni przed zakażeniami, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej i znacząco wpływa na poprawę nastroju.

Tłuszcz orkiszu zawiera również dużo fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu
we krwi. Dodatkowo w ziarnach znajdziemy również znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływające na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania.


Terapeuci stosujący dietę Hildegardy potwierdzają, że ORKISZ pomaga przy:

  • zmęczeniu, spadku odporności i wydolności,
  • chorobach nowotworowych i reumatycznych,
  • ryzyku zawału i udaru, chorobach serca i układu krążenia,
  • podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi,
  • utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje,
  • różnych alergiach i skazach białkowych,
  • chorobach krwi, nerek i wątroby, kamieniach żółciowych,
  • skurczach jelit, hemoroidach,
  • biegunkach, zaparciach,
  • schorzeniach żołądkowo-jelitowych,
  • chorobach przemiany materii,
  • osłabieniu organizmu po długotrwałym zażywaniu leków,
  • nerwicach, depresjach, spadkach nastroju, odbudowaniu sił organizmu.

Uprawianą przez nas odmianę orkiszu Schwabenkorn św. Hildegarda opisuje jako czystą, pozbawioną domieszek. Poleca ona orkisz jako podstawę każdego posiłku,  czy to w postaci ziarna, grysiku, mąki, otrębów, makaronu, płatków, kawy czy też piwa.

Ziarna orkiszu przyspieszają przemianę materii (wskazane są przy zaparciach), podczas  gdy mąka orkiszowa raczej ją spowalnia. Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia. Ziarna orkiszu po ugotowaniu można spożywać na słodko z miodem, konfiturami, jabłkami, z mlekiem bądź jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków. Płatki orkiszowe polecam zwłaszcza na zupę mleczną dla dzieci, jako alternatywę dla płatków śniadaniowych.

KAWA ORKISZOWA powstaje ze zmielenia uprażonego ziarna orkiszu, posiada najwięcej walorów zdrowotnych spośród wszystkich zamienników dla tradycyjnej kawy. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, energetyzuje organizm, zwiększa odporność na choroby, usuwa toksyny i cholesterol
i ogólnie odmładza organizm. Może być pita przez dzieci, dorosłych i starszych w dowolnej ilości.

Sposób przygotowania: łyżkę kawy zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić
na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleka, miodu lub cukru, a także przypraw
np. cynamonu, imbiru, wanilii, kardamonu, anyżu. Jeżeli do parzenia dodamy zmielonego ziarna ostropestu plamistego, wzmocnimy też wątrobę. Kawę orkiszową można przygotowywać zarówno na ciepło, jak i na zimno - z kostkami lodu.

Również plewa orkiszowa jako wypełnienie materaców, kołder i poduszek  jest doskonała przy leczeniu
i profilaktyce wszelkich chorób, działa odprężająco i przeciwbólowo, poprawia krążenie krwi, uspokaja, usuwając wzmożone napięcie mięśniowe, zapobiega powstawaniu odleżyn i odparzeń. Obniża liczbę uderzeń gorąca (dot. kobiet w okresie przekwitania), wzmacnia układ odpornościowy, spada też liczba ataków astmatycznych.

Wspiera funkcje nadnerczy i jelit, wspomagając układ trawienny i wydalniczy. Łuski pachnące świeżym ziarnem dostosowują się do kształtu ciała, masują potylicę poprawiając nastój
i samopoczucie, mięśnie relaksują się, co stwarza przyjemny klimat dla zdrowego snu.
Aby wzmocnić działanie można podgrzać poduszkę do temperatury 50º C.


Orkiszowe poduszki i materace polecane są przy:

  • reumatyzmie, podagrze,
  • zmęczeniu, spadku wydolności,
  • bólach kręgosłupa, karku, kończyn i stawów,
  • problemach z zasypianiem,
  • bólach głowy, ramion i pleców,
  • migrenach,
  • chorobach uszu i oczu,
  • schorzeniach zatok czołowych i szczękowych,
  • tendencjach do żylaków (poprawa ukrwienia nóg),
  • uczuciu zdrętwiałych kończyn,
  • problemach z sercem i układem krążenia,
  • anginach i wzmożonej podatności na infekcje,
  • alergiach,
  • utrudnionej przemianie związków wapnia,
  • chorobach wątroby i nerek.