Ekologiczna uprawa OrkiszuEkologiczna uprawa ostropestuPrzepisy z mąki orkiszowej

Ciastka orkiszowe


Ciasta z maki orkiszowej pełnoziarnistej

ciasta-orkisz.jpg

Keks


  • szklanka mleka,
  • masło,
  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 dag orzechów,
  • Suszone owoce żurawiny, papai  i ananasa, skórka pomarańczowa.

Zagotować mleko z masłem, gorące wlać do przesianej mąki i wyrobić ciasto, ostudzić. Ubić białka na sztywno, dodać cukier, żółtka, wanilię i proszek. Połączyć delikatnie z ciastem i bakaliami. Piec w 2 keksówkach ok. 1 h
w 180˚C.

Gofry


  • 3 żółtka,
  • 1,5 szkl mleka,
  • 2 niepełne szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżeczek cukru pudru,
  • 1/3 szkl oleju.

Zmiksować składniki i połączyć z pianą ubitą z 3 białek. Piec ok.3-4 min.

Ciasto ucierane z owocami


  • 6 jajek,
  • 1,5 szkl cukru,
  • 1,5 masła,
  • 3 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • truskawki, śliwki, jabłka, jagody lub inne owoce,
  • łyżka cukru waniliowego.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, roztopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę, ułożyć owoce i posypać pudrem. Piec 30-40 min w 180˚C.

Murzynek


  • 2 ½ szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 250 g masła,
  • 1,5 szkl cukru,
  • ¾ szkl wody,
  • 4 jajka,
  • 3 łyż kakao,
  • łyż proszku do pieczenia,
  • łyż cukru waniliowego.

Masło, cukry, wodę i kakao zagotować w garnku, dobrze wymieszać i ostudzić. Dodawać stopniowo mąkę
z proszkiem, po jajku. Wylać do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 50 min
w 180˚C. Polać dobrze polewą.

POLEWA:

  • 3 łyż śmietany,
  • 3 łyż cukru,
  • 3 łyż kakao,
  • 100 g masła.

Rozpuścić w garnku na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

Piernik z Maślanką


Zmiksować w misce:

  • 3 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • ½ szkl oleju,
  • 1 szkl cukru,
  • op. 300g maślanki,
  • 2 łyż kakao,
  • 2 łyż dżemu,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 przyprawę do pierników.

Można dodać orzechy, rodzynki, itp. Nalać do foremki 30x24cm, posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 50 min w 180˚C. 

Ciasto miodowe z masą grysikową


  • 50 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 szkl cukru,
  • 7 dag masła,
  • 7 dag miodu,
  • 3 jajka,
  • 3 łyż śmietany,
  • łyżeczka sody.

Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 24 godz. Rozwałkować i upiec 4 blaty.

MASA:

  • ½ l mleka,
  • 1 szkl cukru,
  • 4 łyż grysiku,
  • 15 dag masła.

Mleko gotować z grysikiem 8 minut. Dodawać stopniowo, ucierając masło i cukier. Przełożyć blaty
w kolejności: 1 blat, powidło śliwkowe, 2 blat, masa, 3 blat, powidło śliwkowe, 4 blat, masa, polewa.

POLEWA:

  • 3 łyż śmietany,
  • 3 łyż cukru,
  • 3 łyż kakao,
  • 100 g masła.

Rozpuścić w garnku na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

W-Z


  • CIASTO:/ na 1 blat,
  • 2 niepełne szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 szkl cukru pudru,
  • 1 szkl mleka,
  • 8 dag masła,
  • 1-2 jajka,
  • 3 łyż kakao,
  • ½ łyżeczki sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Utrzeć powyższe składniki, upiec 2 blaty i przełożyć kremem.

MASA:

  • masło,
  • 1 szkl śmietany,
  • 7 łyż cukru pudru,
  • cukier waniliowy.

Utrzeć masło z cukrami na pulchno i stopniowo dodawać śmietanę.  

Piernik drożdżowy


  • 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 6 jajek,
  • 6 dag drożdży,
  • niepełna szkl cukru,
  • łyżeczka sody,
  • ¾ szkl oleju,
  • ¾ szkl miodu,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • ew. orzechy, rodzynki.

Drożdże wymieszać z cukrem. Żółtka ubić na puch, dodać miód, olej, rozpuszczone drożdże, ubijać. Połączyć
z mąką wymieszaną z sodą, przyprawą piernikową, ubitą pianą i bakaliami. Piec 50 min w 180˚C.

Pierniczki


  • 5 szklanek mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 80g masła,
  • szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki miodu naturalnego mniszkowego,
  • 2 łyżeczki sody,
  • łyżka cynamonu,
  • ½ opakowania przyprawy do piernika,
  • ½ szklanki mleka.

Masło utrzeć z cukrem na puszysto, dodawać kolejno jajka. Do utartej masy dodać miód, sodę, przyprawę, mąkę oraz mleko. Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka i piec ok.15 minut w 200˚C.

Mazurek jabłkowy


  • 1 kg jabłek
  • 2 szkl mąki orkiszowej
  • szkl cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl orzechów posiekanych
  • łyżka cynamonu

Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, roztopione letnie masło, orzechy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, żółtka i wymieszać. Połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek. Upiec w 170˚C.