Ekologiczna uprawa OrkiszuEkologiczna uprawa ostropestuPrzepisy z mąki orkiszowej

Inne


Inne ciekawe przepisy nie zawsze  z orkiszem ale na pewno smaczne.

inne-przepisy.jpg

Kasza (ziarno) orkiszowa ze śliwkami suszonymi i morelami

Ziarno lub kaszę orkiszową opłukać na sitku i namoczyć na noc, na drugi dzień dodać śliwki suszone, morele, rodzynki, żurawinę wg uznania i gotować pod przykryciem przez ok. 20-40 minut, bez dodatku soli. Dodać 1/2 łyżki masła i dosłodzić miodem.


Racuchy orkiszowe z jabłkami

  • 2 dag drożdży,
  • szklanka śmietany,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • szczypta soli,
  • jabłka.

Rozkruszyć drożdże i wymieszać z odrobiną cukru. Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, sól, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże. Przykryć i odstawić do rośnięcia. Pokroić jabłka na małą kostkę,  zmieszać z ciastem i smażyć na oleju z obydwu stron ostrożnie, aby nie przypalić. Gotowe posypać cukrem pudrem. Można dodać plasterki banana (wersja bardziej słodka).


Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi

  • 1 l mleka,
  • 6-8 łyżek płatków orkiszowych (w zależności jaką gęstość preferujemy).

Mleko zagotować, wsypać płatki i gotować przez 20-30 minut, często mieszając. Dosłodzić do smaku miodem.

Zupę można dowolnie modyfikować, dodając do niej inne ulubione składniki, np. pokrojonego w plasterki banana, starte jabłko, orzechy, rodzynki, cynamon, posiekanego daktyla albo suszona morelę – jak kto lubi.

Można ją  przygotować poprzedniego dnia, a rano tylko podgrzać i zjeść przed wyjściem z domu. Jest pyszna, sycąca i rozgrzewa. 


SZUBA – sałatka warstwowa

  • 400g śledzi w oleju z cebulą,
  • 2 buraki ugotowane w łupinach,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 5-6 jajek na twardo,
  • 100g ziarna amarantusa,
  • duży majonez,
  • jabłko,
  • cebula.

śledzie odcedzić, pokroić w paski. Cebulę posiekać w kostkę dać do zalewy ze śledzi na 1/2 godziny, odcedzić i wymieszać ze śledziami. Amarantus zalać gorącą wodą i gotować pod przykryciem 15 minut.

Układać warstwy:

  1. ½ śledzi z cebulą,
  2. burak starty na tarce na grubych oczkach,
  3. amarantus,
  4. majonez,
  5. jabłko - grube oczka,
  6. jajka - kostka,
  7. ziemniaki – grube oczka,
  8. pokropić zalewą śledziową,
  9. majonez,
  10. ½ śledzi z cebulą,
  11. burak - grube oczka,
  12. majonez natka pietruszki (przed podaniem).